
Wystarczy bardzo dobrze oświetlony parapet (najlepiej od wschodniej strony) albo ogród wertykalny na tarasie albo balkonie. Ci, którzy znają się na gotowaniu, wiedzą, żę bazylia w doniczce, która jest świeżo zerwana tuż przed podaniem, wzbogaci smak sałatki albo pasty do kanapek. Jako ziołowy dodatek zamiast soli będzie dobrze pasować do zup, poprawi smak sosu pomidorowego albo takiego, który podaje się z makaronem Poza tym będzie ładnie wyglądać na kanapce z mozzarellą - intensywnie zielone listki bazyli nie tylko i wyłącznie do brze smakują, ale też wyglądają. Dokładnie tak samo łatwa w uprawie jest kolendra. Ta roślina zawiera wiele witamin, głównie A oraz C. Jest znanym antyoksydantem, jak zresztą większość ziół. W gronie ziół hodowanych w domu na parapecie można posiadać też szczypiorek - tem sam, który rośnie w ogrodzie. W wielu sklepach można zakupić szczypiorek w doniczce. Regularnie podcinany, będzie mieć mocne korzenie i wiosną można go przesadzić wprost do gruntu. Zioła i warzywa z własnej uprawy sprawiają, że dania są zdrowsze, pozbawione konserwantów i pestycydów, które mogą być groźne dla zdrowia. Prócz tego zimą świeże zioła są dość drogie, nie gorzej na ten okres posiadać w doniczkach swoje zioła i sięgać po nie w czasie gotowania.
Więcej informacji: szczypiorek w doniczce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz